Janik László és Mátyássy Szabolcs Szindbádját próbálják
Dacból született

Teljesítoképessége határán a társulat
Kényes egyensúly Fekete Gizivel és Székhelyi Józseffel

 

Csemegék Szeged kulturális étlapján
Remekmuvek a múzeumban, világpremier a színpadon

 

Szindbád, a kalandozó hajós
Janik és Mátyássy mesejátékának osbemutatója

 

Tengerjáró, abszurd Szindbád
Zajos sikerrel mutatták be a zenés mesejátékot

 Janik László és Mátyássy Szabolcs Szindbádját próbálják
Dacból született

Az egyik gyengécske zenés mesejátékon néhány évvel ezelott úgy felbosszantotta magát Janik László és Mátyássy Szabolcs, hogy elhatározták: megmutatják, ok jobbat tudnak írni. A dacból megszületett Szindbád osbemutatóját jövo szombaton tartják a nagyszínházban.

Janik László és Mátyássy Szabolcs még színészkollégák voltak a Szegedi Nemzeti Színház társulatában, amikor 2001-ben felbosszantották magukat az egyik zenés mesejátékon. Annyira nem tetszett nekik a gyerekeknek szánt darab, hogy elhatározták, ok is írnak egyet. Kardos Gábor karmester azzal biztatta oket: ha tudnak jobbat, bátran vágjanak bele. Laci hamarosan szállította a Szindbád szövegkönyvét és dalszövegeit, amelyekhez Szabolcs komponált zenét. Néhány hét alatt nagyjából összeállt a darab, remek dalok születtek.

– Elegünk lett az olyan mesejátékokból, amelyek szerzoi érezhetoen hülyének nézik a gyerekeket. Egyikünknek sem ez a szakmája, de Lacinak jó írói vénája van, én pedig sokáig foglalkoztam zenével, zongoráztam, felvettek a konziba is, csak késobb s odródtam a színészi pályára – meséli a zeneszerzoként most debütáló Mátyássy Szabolcs, aki három évvel ezelott szerzodött el Szegedrol, és azóta a veszprémi teátrum társulatát erosíti. A darab évekig parlagon hevert, mígnem felkeltette Székhelyi József színigazgató érdeklodését. – Nagyon boldog voltam, de kicsit meg is ijedtem, amikor a direktor úr felajánlotta, hogy a teljes színházi zenekarral mutathatjuk be a darabot. Egyik muzsikus barátomat hívtam segítségül a hangszereléshez. A Szindbád zenei világa a nagy elodök példáját követi: mint ahogyan A padlásban vagy A dzsungel könyvében, a mi darabunkban is többféle stílus keveredik.

– Szüloi tapasztalataimat is felhasználtam, amikor a szövegkönyvet írtam. A gyerekek szeretik a harcot, a kalandot, a jó és a rossz küzdelmét, a véres agresszió viszont távol áll tolük és rossz hatással van rájuk – állítja Janik László. – A Szindbáddal szeretnénk egy felhotlen szórakozást biztosító kétórás da rabot adni a közönségnek. Alaposan kielemeztük és végiggondoltuk, hogyan muködnek a jó mesejátékok, és ennek megfeleloen építettük fel. Mivel jól ismerjük a társulatot, a szerepeket személyre szabottan a kollégáinkra írtuk. Vannak olyan poénok is darabban, amelyeket valószínuleg csak a felnottek értenek majd, mégis igazi családi produkciót akarunk létrehozni, ami 3-tól a 99 évesig minden nézonek szól. Azért a Szindbád-sztorit választottuk, mert Az ezeregy éjszaka meséi eredetileg nem is gyermekeknek íródtak, hanem inkább tanulságos történetek voltak felnotteknek mesés köntösben.

Ez a Szindbád – Pataki Ferenc játssza a címszerepet – persze nem teljesen az a figura lesz, amely az emberek emlékeiben él. Inkább egy olyan hajós, utazó, aki különbözo mesés szigetekre vetodik. Mindegyik szigetnek sajátos világa van, amit a muzsika is igyekszik erosíteni: a rock and rolltól a lírai számokig sokféle zenei stílus megjelenik a darabban. A produkció érdekes lehetosége ket kínál a szereploknek. Például a Kokirályt alakító basszista, Gábor Géza több oktávval mélyebben énekli majd az Éj királynoje híres koloratúr áriájának részletét.


Hollósi Zsolt, , 2006-01-05


Teljesítoképessége határán a társulat
Kényes egyensúly Fekete Gizivel és Székhelyi Józseffel

Nagyüzem van a Szegedi Nemzeti Színházban, amelynek társulata teljesítoképességének határára érkezett. Januárban három bemutatót is tartanak: a Szindbád a nagyszínházban, a Kényes egyensúly a kisszínházban, a Nyolc no pedig a Korzóban kerül színpadra.

Az ünnepek elmúltával is nagyüzem van a Szegedi Nemzeti Színházban, amelynek muvészei mostanra teljesítoképességük határához érkeztek. A jövoben bovíteni kell a társulatot ahhoz, hogy a két játszóhelyet üzembiztosan el tudják látni – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Székhelyi József színigazgató, aki szerint a túlterheltségre jó példa a tehetséges fiatal színészno, Papp Gabriella esete, akinek kedden két nagyszínházi Bors néni-eloadás után este még a kisszínházban, a Dulszka asszony erkölcsében is színpadra kellett lépnie. A nnyira elfáradt, hogy ki kellett venni a jövo heti premierbol, a Szindbádból. A zenés mesejátékot a darab egyik szerzoje, Janik László színmuvész állítja színpadra. A direktor büszke arra, hogy élo zenekaros osbemutatót tudnak adni a gyerekközönségnek.

Január 21-én Fekete Gizi és Székhelyi József foszereplésével mutatják be a Kényes egyensúly címu Albee-színmuvet. A produkciót az egykor grafikusként indult Galambos Péter rendezi, aki az osszel a Reviczky díszlettervezojeként már dolgozott a kisszínházban. Rendezoi diplomával a zsebében is szívesen tervez akár mások produkcióihoz is, ezért o álmodja meg a színpadképet is. Galambos szerint az 1966-ban született színdarab direkt aktualizálás, mába helyezés nélkül is nagyon jelen ideju történet, amely a szerzo másik népszeru muvéhez (Nem félünk a farkastól) hasonlóan briliáns szereplehetoségeket kínál. Két ötvenes, amerikai, középosztálybeli házaspárról szól, akikrol váratlanul kiderül mindaz, amit korábban elhallgattak. Albee a házaspárok egy hétvégéjének elmesélésével mutatja be, hogy a manipuláció miként költözik az emberekbe, és hogyan okoz egzisztenciális félelmet, rettegést az oket körülvevo világtól. Az abszurd ízekkel fuszerezett groteszk játék további szereploi: Csarnóy Zsuzsa, Cseh Zsuzsa, Bajcsay Mária és Szerémi Zoltán.

A Katedra Színitanoda végzos növendékei osztályfonökük, Dálnoky Zsóka rendezésében január 27-én vizsgaeloadásként mutatják be a Korzóban Robert Thomas Nyolc no címu bunügyi komédiáját, amibol néhány éve Catherine Deneuve, Fanny Ardant foszereplésével François Ozon világsikeru filmet forgatott. A darab a noi lélek rejtelmeibe vezeti be a nézoket egy külvilágtól elzárt franciaországi villában történt rejtélyes gyilkosság megoldásán keresztül. Dálnoky Zsóka elmondta: a színház lehetoséget adott arra, hogy növendékeik a gyakorlatban tanulhassák meg a szakmát. A tanoda másik vizsgaprodukcióját, a Ponyvaregényt Toronykoy Attila rendezésében februárban tuzik musor ra.


Hollósi Zsolt, , 2006-01-06


Csemegék Szeged kulturális étlapján
Remekmuvek a múzeumban, világpremier a színpadon

Jubileumi Mozart és Bartók-év, Rost Andrea szegedi látogatása teszi különlegessé a zeneszeretok számára a 2006-os évet. A képzomuvészet iránt rajongók Mednyánszky és Munkácsy-képeket csodálhatnak Szegeden. A színházi bemutatók skálája a szegedikumnak számító Szindbádtól a Frank Wildhorn, Jack Murphy Rudolf – az utolsó csók címu musicalje szabadtéri világpremierjéig terjed.

Mozart születésének 250. évfordulója (január 27.) alkalmából 2006-ban a világ számos pontján, így például Szegeden is megemlékezünk a zseniális muzsikusról. Rost Andrea szoprán világsztárunk februári szegedi látogatása kitüntetés a városnak és a kultúrafüggo közönségnek.

Bartók Bélára, a zeneszerzore, zongoristára, népzenekutatóra emlékezünk – Szegeden például nemzetközi zongoraversennyel – abból az alkalomból, hogy 125 évvel ezelott, 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson (a mai Románia területén), és 1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban. Az itteni V. országos Simándy-énekverseny különlegessége, hogy Simándy József, a magyar tenor születésének 90. évfordulóját is köszönti az eddigi 160 jelentkezo – tudtuk meg Kerek Attilától, a szegedi polgármesteri hivatal által is tá mogatott rendezvényekrol legtöbbet tudó protokoll- tanácsadótól.

A Móra Ferenc Múzeumban idén is változatos tematikájú tárlatokkal várják a látogatókat. Vendégeskedik kiállításával a Somogyi-könyvtár, mely azt ünnepli, hogy 125 éve írta alá Somogyi Károly az alapító okiratot. Évfordulós, 100 esztendos a néprajzi gyujtemény, melynek kincseit október 13-ától közszemlére teszik.

Mednyánszky László festomuvész 28 fiatalkori muve érkezik Pozsonyból: január 27-én Szegedre, a Móra-múzeumba, április 7-én pedig Szentesre – árulta el Nagy Imre muvészettörténész. A bemutatott ceruzarajzok és nagyméretu festmények, tájképek és portrék korai korszakának jó keresztmetszetét adják. Szegeden Munkácsy Mihály-képeket is csodálhatunk kora nyáron: az amerikai magyar gyujteménybe tartozó 25 kép kiegészül a magyarországi múzeumokban fellelheto festményekkel.

Jubileumi emlékkiállítása lesz a szegedi várban június 21-étol Strobl Alajos (1856–1926) szobrászmuvésznek. Hódmezovásárhelyen és Szegeden is látható lesz a Szépmuvészeti Múzeum nemzetközi híru gyujteményeibol válogatott utazó tárlat, így lesz emlékezetessé nálunk is a budapesti intézmény alapításának századik évfordulója.

A Szegedi Nemzeti Színházban magyarországi bemutatónak számít Bennett Beszélo fejek-premierje, illetve lapunk állandó publicistája, Darvasi László Bolond Helgájának oszre tervezett színrevitele – hallottuk Székhelyi József igazgatótól. Szegedikum a most születo Szindbád, mely ugyanannyira sokat tesz a fiatal közönség színházba csábításáért, mint a Bors néni, vagy a Hamupipoke eloadás. A Hello, Dolly!-ban Udvaros Dorottyának, Tahi Tóth Lászlónak tapsolhatunk. Édes meglepetés lehet, ha Moliére Tartuffe-je mellett még egy Shakespeare-darab színrevitelére is marad ero és ido Szeged színházában.

Július 28-án láthatjuk eloször a szegedi szabadtéri játékok idei évadjának legnagyobb érdeklodéssel várt produkcióját: Frank Wildhorn, Jack Murphy Rudolf – az utolsó csók címu musicalje Kerényi Miklós Gábor rendezésében szabadtéri világpremier.


Újszászi Ilona, , 2006-01-10


Szindbád, a kalandozó hajós
Janik és Mátyássy mesejátékának osbemutatója

A Made in Szeged-koncepcióba illik a Szegedi Nemzeti Színház újabb osbemutatója: a két színész, Janik László és Mátyássy Szabolcs zenés mesejátékát, a Szindbádot eloször szombat este adja elo a társulat.

– Elkényeztetett a sors, mert a Szindbád a Reviczky után már a második olyan osbemutató ebben az évadban, amelynek én játszhatom a címszerepét – mondja Pataki Ferenc.

Pataki lányának tetszett

Nagy kihívásnak tartja életre kelteni Az ezeregy éjszaka meséibol jól ismert kalandozó hajóst. – Amióta diplomáztam, nem volt igazán komoly énekes-színészi feladatom, ezért örülök, hogy most szóló dalt és duettet is kaptam. Úgy érzem, sikerült izgalmas produkciót létrehoznunk, amit A gyuruk ura és a hasonló filmek után biztosan szeretni fognak a gyerekek.
A mese és a dalok is fantasztikusak. Hároméves kislányomon már teszteltük az eloadást az egyik próbán. Neki nagyon tetszett. Jó az is, hogy élo zenekarral énekelhetünk, ennek egészen más hatása van. Janik Laci rende zo, szerzo és kollégánk is egy személyben, rugalmasan tudtunk vele dolgozni. Még azt is megengedte, hogy egy-két saját poént is belecsempésszünk az eloadásba, amiben a népszeru Gyalog galoppra emlékezteto humor is lesz, ezért azt remélem, nem csak a gyerekek szeretik majd.

Rocktól a szimfonikus hangzásig

A dalokat komponáló Mátyássy Szabolcs múlt nyáron, a szabadtérin, a Csárdáskirályno próbái alatt ismerkedett meg a produkcióban korrepetitorként dolgozó Riederauer Richárddal, akit megkért, hogy segítsen a Szindbád hangszerelésében. – Többféle hangzásvilágot használtam fel. A rockzenekari hangzástól a szimfonikus nagyzenekari megszólalásig, és ezek ötvözetéig sok mindennel találkozhat majd a közönség – árulja el a Budapesti Operettszínházban dolgozó muzsikus, akinek ez volt az elso nagyobb szabású, ilyen munkája.

– Sok szeretettel, tehetséggel és ötlettel írták meg a zenét, ami szerintem perceken belül népszeru lesz Sz egeden – jósolja Kardos Gábor karmester, aki a színház zenekarát vezényli. – Az összes dal slágergyanús, azaz felpezsdít vagy elandalít. Ez nem az a zene, amit hónapokig kell emésztgetni, hogy közel kerüljön hozzá az ember, hanem azonnal élvezheto. Természetesen elfogult vagyok vele, de ennek ellenére is bátran állítom: kitunoen hangszerelték. A zenekarunk is élvezettel játssza. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Jaffart, az indítómotor

Jaffart, az excentrikus varázslót Rácz Tibor alakítja, aki már sokszor bebizonyította, hogy mindent tud a mufajról, ezért lehet adni a véleményére: – Szimpatikus darab, mert zeneileg és színpadi szempontból is magas színvonalú, ráadásul színészcentrikus, ami persze a szerzopárostól el is várható. Janik Laciék maximálisan ki akarják használni, amit valamikor tudtam. Bevallom, ma már kicsit küzdenem kell azért, hogy úgy szólaljon meg a hangom, ahogyan tíz-tizenöt évvel ezelott, de azért még sikerül. Rögtön az elso két dal és a tizenhárom oldalnyi szöveg, ami felér egy nagymonológgal, eléggé igénybe vesz.
Nekem kell elindítanom a darabot. Komoly kihívás. Tetszik, ahogyan a zenekar megszólal. Olyan igényes hangzású, mint egy Lloyd-Webber-musical. Szerintem a pici gyerekek elsosorban a színek tobzódását, a meseszeru játékot értékelik majd. Legnagyobb sikerre az iskolások és az oket elkíséro szülok körében számíthat.


Hollósi Zsolt, , 2006-01-13


Tengerjáró, abszurd Szindbád
Zajos sikerrel mutatták be a zenés mesejátékot

Felnottek számára is élvezheto, igazi családi produkció Janik László és Mátyássy Szabolcs színmuvészek zenés mesejátéka, a Szindbád, amelynek osbemutatója szombaton este zajos sikert aratott a Szegedi Nemzeti Színházban.

Székhelyi József szinte már mániásan hangoztatott Made in Szeged-koncepciója beérni látszik. A direktor újra és újra lehetoséget ad kollégáinak az önmegvalósításra, és ebbol rendre jó produkciók születnek. Janik László és Mátyássy Szabolcs megelégelve a sok rosszul megírt, gagyi gyerekdarabot – amiben színészként volt részük boven – évekkel ezelott úgy gondolták, írnak egy jobbat. Az Ezeregyéjszaka meséibol kiválasztották a tengerjáró Szindbád figuráját, Shakespeare-tol kölcsönözték A vihar alaphelyzetét, és a kettot ötvözve, modernizálva, csipetnyi Monty Python-ízzel fuszerezve kitaláltak egy vado-
natúj mesét.

Jaffar, az excentrikus öreg varázsló az árván maradt varázslótanonclánnyal kettesben él fogságban egy lakatlan szigeten. A z arra hajózó Szindbádot ráveszi, hogy legénységével és a
fiúnak öltözo, némává tett varázslólánnyal útra kelve összegyujtse a négy kristályt, amelyek elhozhatják számára a megváltó szabadulást. Egymást követik a fantasztikus kalandok, és a szerelmi szál sem hiányzik a mozgalmas történetbol. A darab legnagyobb értéke mégsem a fordulatos cselekmény, inkább az, hogy kituno játéklehetoséget biztosít a színészek számára. Érzodik, hogy a szövegíró Janik László a kollégáira szabta a karaktereket.

Rácz Tibor nagyszeruen énekli és buvészi ügyességgel játssza Jaffar varázsló szerepét, Pataki Ferenc Szindbádként igazi pozitív hos tud lenni, a musicalszínészi erényeit is megcsillogtató Márkus Judit szép, szeretni való, kedves Isabelle. A legizgalmasabb, legszínesebb figurák mégis inkább a mellékszereplok. Dzsinnt, a már méretei miatt is mulatságos matrózt Borovics Tamás játssza – ismét párban parádézik a köpcös kis szamurájnak maszkírozott geggyártó Gömöri Krisztiánna l. Boncz Ádám elegánsan hozza a Don Juan Ficsurt, Kiszely Zoltán Fazék, az örökmorgó hajószakács. Ismét bebizonyosodott, hogy jó vásárt csinált a színház Járai Mátéval, aki eloször Abut, a kifinomult élelmezési tanácsadót, majd az enyhén transzvesztitásra vett Neveto királyt játszotta elismerésre méltó profizmussal, kacagtatóan.

A bolondozásra mindig kész operista, Gábor Géza alakította a hamisan éneklo Kokirályt. Remek poén, hogy Pavarottit idézve fehér kendot lobogtat, majd basszus hangfekvésben énekli az Éj királynoje nevezetes koloratúr áriáját. Dolt a közönség a röhögéstol. Tetszett a többi szereplo is, látszik, hogy odaadó, jókedvu csapatmunka eredményeképp jött létre a produkció. Mátyássy Szabolcs kedves, egyszeru, fülbemászó dalokat komponált – kár, hogy a hangosítók nem mindig álltak a helyzet magaslatán. Riederauer Richárd hangszerelésében, Kardos Gábor vezényletével élvezettel szólaltatta meg a színház zenekara a sokféle színbol, ízbol, stílusból kik evert eklektikus melódiavilágot. A sikerhez nagyban hozzájárult Huszthy Edit invenciózus, multifunkcionális, látványos hajódíszlete és Papp Janó valóban mesébe illo, sokszínu jelmezkollekciója.

Bátran ajánlható a produkció az egész családnak: az osbemutatón a gyerekeknek láthatóan tetszettek a mulatságos figurák, a pergo színpadi akciók, a felnottek pedig jól szórakoztak a darab idonként abszurdba hajló humorán.


Hollósi Zsolt, , 2006-01-16


Vissza